incalzire

SEMINEU ELECTRIC

SISTEM DE INCALZIRE PENTRU LIVING

Despre seminee electrice

Un semineu electric este un aparat pentru incalzirea locuintei care imita aspectul unui semineu traditional. De regula, acestea folosesc un ecran LED pentru a afisa si a reproduce acel efect de flacara. Din pricina faptului ca semineele electrice pot fi folosite atat cu, cat si fara caldura, te poti bucura de estetica sa fara a fi nevoie sa incalzesti in permanenta incaperea.

Multe dintre aceste seminee electrice au in alcatuirea lor un termostat incorporat si de o telecomanda cu ajutorul careia poti sa reglezi temperatura, sa pornesti sau opresti semineul electric sau sa opresti efectul vizual.

Tipuri de seminee electrice

Semineu electric cu ventilator

Principiul sau de functionare este cat se poate de simplu si nu necesita foarte multe explicatii. Se aseamana destul de mult cu un uscator de par, avand un ventilator care produce aer ce trece printre elementele incalzite, urmand ca aerul cald rezultat sa se raspandeasca in intreaga incapere.

Semineu electric cu infrarosu

Spre deosebire de semineul cu ventilator, cel cu infrarosu nu foloseste elemente care se incalzesc, ci se foloseste de focarul electric cu infrarosu. Lumina infrarosie nu incalzeste aerul, ci obiectele cu care ia contact, urmand ca acele obiecte sa radieze caldura in camera.

De obicei, semineul electric cu focar infrarosu lasa mai multa umiditate in aer si face ca incaperea sa fie mult mai confortabila. Care este principalul avantaj al unui semineu electric? In afara de semineu, mai precis zona care “adaposteste” sistemul de incalzire al acestuia, toate celelalte obiecte au o temperatura potrivita, astfel incat sa nu-ti faci probleme daca un membru al familiei sau animalul de companie atinge vreo componenta.

Semineu electric de perete

Semineele electrice de perete functioneaza la fel ca orice alt semineu electric, unica diferenta este locul unde poate fi pozitionat. Sunt cunoscute pentru aspectul modern pe care il ofera casei tale, fiind foarte similare cu televizoarele ce folosesc un suport TV de perete.

Cat consuma un semineu electric?

Componenta care se ocupa cu generarea caldurii pe care o degaja un semineu electric foloseste aproximativ 99% din energia electrica solicitata pentru a produce caldura, ceea ce inseamna ca ofera un randament maxim.

Din moment ce nu exista niciun sistem de ventilatie, toata caldura este distribuita in incapere, deci nu se pierde energie sub nicio forma. Produc caldura instant, ceea ce inseamna ca imediat ce ai pornit semineul caldura incepe sa se degaje in camera.

Un semineu electric eficient nu este neaparat si cea mai buna solutie

Doar pentru ca spunem ca semineele electrice ofera un randament maxim, asta nu inseamna ca sunt si si cea mai buna solutie pentru locuinta ta. Ar trebui sa fie luate in considerare ca fiind surse suplimentare de incalzire a locuintei. Nu sunt concepute pentru a fi folosite ca sursa principala.

Semineele electrice sunt excelente pentru incalzirea unei singure camere

Ai nevoie de mai multa caldura intr-o anumita camera? Caloriferele din living nu fac fata temperaturilor scazute pe timp de iarna? Semineul electric este exact ceea ce lipseste. Cu ajutorul unui semineu electric poti chiar sa economisesti intr-un mod destul de inteligent.

Daca stii ca intr-un anumit interval orar livingul este singura camera utilizata si nu vrei sa pornesti centrala termica sau sa opresti individual incalzirea pentru celelalte incaperi, o solutie ar fi ca in sufragerie sa existe un semineu electric pe care sa-l folosesti in acele momente.

Nu merita sa incalzesti camerele pe care oricum nu le folosesti. Centrala termica este menita sa iti incalzeasca intreaga locuinta. Gandeste-te cata energie este risipita atunci cand cel mult doua camere sunt frecvent accesate.

Cat costa sa folosesti semineul electric

Semineele electrice, dupa cum spuneam, pot fi folosite in doua moduri: cu sau fara caldura. Presupunem ca v-ati dat seama ca diferenta de energie consumata intre cele doua moduri este destul de mare. Partea buna, insa, este aceea ca si atunci cand este folosit atat pentru incalzire, cat si pentru efectul de foc, costurile sunt destul de mici.

Ganditi-va ca aveti un semineu electric cu puterea de 2000W pe care il folositi la o treapta de putere medie spre mare. Asta inseamna ca semineul va avea un consum de aproximativ 1500W pe ora. In doua ore de functionare semineul va consuma 3000W, sau 3kW. In o luna in care semineul a fost folosit timp de 2 ore pe zi, statistica finala va afisa un consum de 90 kW, aproximativ 35 – 40 de lei, sau ~20 de lei / luna pentru 1 ora de functionare zilnica.

Cumpararea unui semineu electric

Dimensiunea si puterea termica

Un semineu electric trebuie doar sa fie conectat la o priza sau orice alta sursa de energie electrica prin intermediul cablului de alimentare. In medie, un semineu electric poate avea o putere cuprinsa intre 1000 – 3000W, in functie de dimensiunea sa si de capacitatea sa de incalzire.

Un semineu electric setat la treapta maxima de temperatura are capabilitatea de a incalzi camere de pana la 40 de metri patrati, motiv pentru care sunt foarte des utilizate in incaperi precum livingul sau birourile mari.

Cu toate acestea, un semineu electric este foarte des folosit ca sursa suplimentara de incalzire, din cauza faptului ca nu poti alege un semineu pentru a-ti incalzi mai multe camere simultan, dar si pentru ca este un dispozitiv electric si consumul ar fi mult mai mare fata de un aparat alimentat cu gaz.

Specificatii, caracteristici si functii

Semineele electrice dispun de o varietate de functii care sa ofere nu doar confort, ci si un consum mai mic de energie electrica.

  • posibilitatea de a folosi exclusiv efectul 3D cu flacara – daca te intereseaza in mod special ambientul vizual creat de efectul generat de semineul electric, atunci e cazul sa stii ca poti sa folosesti semineul doar pentru latura estetica;
  • termostat ajustabil – un semineu electric cu termostat ajustabil te ajuta sa decizi cat de multa caldura vrei sa produca si sa setezi temperatura dorita;
  • reglarea vitezei de miscare a efectului 3D – poti regla chiar si viteza cu care flacarile ard, asta daca ai anumite preferinte;
  • control digital de la distanta – daca vrei sa beneficiezi de mai mult confort, ia-ti un semineu electric ce poate fi controlat cu telecomanda si dispune de un afisaj digital;
  • reglarea intensitatii luminoase – daca vrei sa folosesti efectul de flacara, insa lumina pe care o produce este mult prea puternica si te deranjeaza, atunci seteaza luminozitatea dupa bunul plac;
  • portabilitatea – nu toate semineele electrice sunt fixe, existand si modele portabile pe care sa le muti cu usurinta dintr-o camera in alta, in functie de spatiul pe care doresti sa-l incalzesti la momentul respectiv;
  • suprafata rece la atingere – spre deosebire de alte sisteme de incalzire, suprafata exterioara a anumitor seminee electrice ramane rece; de obicei, aceasta functie se numeste “Cool to the touch” / “Rece la atingere” si este solicitata de persoanele care au copii sau animale de companie;
  • protectie impotriva supraincalzirii – semineele moderne au un buton ce functioneaza independent si opreste automat semineul in momentul in care un element se supraincalzeste;

ARTICOLE INFORMATIVE

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled