Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza un panou radiant cu infrarosu? Ce il face sa fie asa de eficient? In primul rand, ele sunt foarte subtiri, au un design foarte placut si se instaleaza usor. Dar ce le face sa fie mai presus de alte sisteme de incalzire este faptul ca ele produc caldura doar prin radiatii.
Caldura radiata parcurge drumul de la sursa de caldura si pana la obiectele din fata panoului. Caldura radiata nu face risipa de energie, deoarece caldura nu este degajata direct in aer, ci este absorbita in totalitate de suprafetele cu care ia contact.
Un exemplu care sa va ajute sa va dati seama mai usor cum functioneaza caldura radiata este insusi soarele. Exact, soarele nu degaja caldura, ci o radiaza prin intermediul razelor soarelui. Caldura radiata de soare parcurge milioane de kilometri doar pentru a incalzi plantele sistemului solar, in ciuda faptului ca aerul din spatiu ramane rece.
Multe sisteme de incalzire, chiar si panourile radiante de perete, folosesc convectia ca principala tehnologie de producere a caldurii. Aceasta presupune incalzirea aerului care, mai apoi, circula prin intreaga incapere si transfera caldura oamenilor.
Dupa parerea noastra este o metoda ceva mai ineficienta spre deosebire de radiatii deoarece necesita un transfer suplimentar de energie in decursul caruia se poate pierde destuld e multa caldura. Incalzirea aerului este, de asemenea, destul de ineficienta, deoarece caldura din aer se poate pierde foarte usor prin deschiderea usilor sau a ferestrelor.
Radiatiile trimit toata caldura panoului catre obiect, fara a incalzi sub nicio forma spatiul dintre panou si obiect. Din aceasta cauza nivelul de caldura pierduta este unul minim.
Panourile radiante cu infrarosu folosesc elemente foarte subtiri in stare solida care sunt distribuite pe un panou confectionat din aluminiu sau sticla pentru a crea o suprafata cat mai extinsa pentru a permite caldurii sa radieze si sa acopere o zona de actiune mai mare.
Pe masura ce panoul se incalzeste, calura radiaza in incapere si este absorbita in mod direct de catre oameni, obiecte sau suprafetele care se afla in aria “vizuala” a panoului. Pe masura ce obiectele din incapere se incalzesc, acestea incep sa re-radieze caldura.
Conform unor studii, panourile cu radiatii infrarosu incalzesc mult mai bine fata de un aparat care incalzeste prin convectie, chiar daca sunt ambele conectate la termostat si reglate la aceeasi temperatura. Din aceasta cauza puteti sa setati termostatul chiar si cu cateva grade mai putin si veti avea parte de acelasi confort termic.
Credeti ca e bun un panou radiant pentru o sufragerie de 20mp sau sa iau ceva mai serios? Ce panou credeti ca mi.ar trebuii pentru aceasta suprafata?
Salut, Mihai! Avem ca exemplu un panou radiant recomandat pentru incaperi de cel mult 45 metri cubi, ceea ce inseamna ca e bun si pentru sufrageria ta atata timp cat inaltimea nu depaseste 2.25 metri. E economic, are o putere maxima de 1000W care pare insuficienta, dar e vorba de un panou radiant infrarosu si interesul nostru este sa avem camera incalzita. Modelul e fabricat in Romania, deci poate fi relativ usor sa gasesti un service in caz ca apare vreo problema. Gasesti mai multe detalii aici: InfraPanel 1000W
Salut pt o camera de 20 mp cu h 2m un panou radiant cu inflarosu este de ajuns, pereti nu sunt izolati nici in exterior nici in interior iar panoul sa fie intre 900-1000w???
Ai aici un exemplu, Alex: http://www.incalzim.ro/oferta/infrapanel-1000w/
Panou de 1000W care poate fi folosit in camere cu volum de pana la ~45 metri cubi. DIn moment ce camera ta are 20mp cu inaltimea de 2m, volumul este de 40 metri cubi, deci panoul poate face fata incalzirii camerei si ti-l recomand cu incredere.
Buna . Am o mare nedumerire . De ce panourile radiante cu infrarosu marca SUNJOY au acele costuri exorbitante , fata de celelalte produse din gama , avand in vedere ca au aceleasi caracteristici . In ce poate consta diferenta ??? Ms
Buna ziua!
Totul se rezuma la tehnologia panoului, materialul din care este realizat, functiile speciale. Cu parere de rau, n-am avut ocazia de a testa unul dintre panourile Sunjoy, cel putin nu pe termen lung.
Vom lua ca exemplu panoul radiant SUNJOY SR 9. Conform descrierii panoului radiant, acesta are:
– un consum energetic cu pana la 50% mai mic decat al altor sisteme de incalzire;
– efect terapeutic anti-imbatranire;
– efect antibacterian;
– capacitatea de stabilizare a umiditatii si temperaturii din incapere;
Adevaratul proces din spatele acestor efecte benefice este explicat pe site-ul producatorului: folosirea razelor cu lungimi de unda mici(4 – 14 microni) si a ionilor negativi sub forma de flux aeroionic.
De aici vine diferenta de pret, dar nu va pot garanta eficienta beneficiilor enumerate de producator, mai ales in cazul unui efect pe termen lung.
Am trei dormitoare la mansarda: 20mp:13mp:13mp…si nu as vrea sa-mi pun calorifere…ce fel de panouri imi recomandati…???…multumesc…si daca sant mai rentabile panourile decat caloriferele…????