incalzire

CONVECTOR ELECTRIC

TRANSFORMA AERUL RECE IN CALDURA

Despre convectoarele electrice

Pe timp de iarna, cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont este incalzirea casei. O locuinta racoroasa nu este deloc confortabila, deci fiecare dintre noi ar trebui sa luam din timp masuri pentru a ne asigura ca iarna nu ne prinde fara un sistem de incalzire foarte bine pus la punct.

Mai ales cand vine vorba de perioada din timpul noptii, atunci cand temperaturile ajung la valorile lor minime si frigul incepe sa se simta in locuinta noastra chiar si cand actualele aparate de climatizare sunt pornite, e un semn ca trebuie sa alegem ceva mai bun: un convector electric.

Convectoarele electrice sunt printre cele mai populare tipuri de aparate de incalzire pentru locuinta, in special cand vine vorba de incalzirea unei camere mai mari. Nu orice convector electric poate incalzi orice camera, de aceea trebuie sa obtii randament maxim de la modelul ales si sa selectezi unul adecvat tuturor incaperilor pe care intentionezi sa le incalzesti.

Ce este un convector electric?

Un aparat ce incalzeste prin convectie este un dispozitiv care absoarbe aerul rece din mediu, il trece printr-un element care degaja caldura si mai apoi il elibereaza sub forma de aer cald inapoi in camera. Mai precis, aerul rece se incalzeste si ajunge sub o alta forma in incapere.

Acest ciclu de functionare se repeta la nesfarsit si ridica treptat, dar destul de rapid, temperatura din camera. Un convector electric poate sau nu sa aiba un ventilator care sa accelereze procesul de raspandire a aerului cald in incapere. Evident ca cele dotate cu ventilator sunt recomandate.

Exista si convectoare ce functioneaza pe baza de surse de energie neregenerabile, precum gazul. Cu toate acestea, ele nu sunt recomandate pentru a fi folosite in interior din pricina faptului ca emit substante destul de periculoase.

Avantajele si dezavantajele unui convector electric

Principalele avantaje ale convectoarelor electrice sunt silentiozitatea si puterea lor. Cele mai multe dintre ele nu scot niciun zgomot. In general, cele cu ventilator reusesc sa produca zgomote cu intensitate redusa.

Totusi, in comparatie cu o aeroterma, spre exemplu, convectoarele electrice cu ventilator sunt mai silentioase. Acestea sunt, de asemenea, mult mai eficiente pentru incalzirea unei camere extinse sau a oricarui alt spatiu fata de un panou radiant de perete sau o aeroterma.

Mai mult de atat, convectorul electric este si foarte fiabil, acest lucru intamplandu-se din pricina faptului ca temperatura produsa nuy este suficient de ridicata pentru a pune locuinta in pericol iar sursa de caldura este ascunsa in interiorul sau.

Toate ca toate, dar au si convectoarele electrice dezavantajele lor. Atunci cand vine vorba de spatii mici, un convector se va dovedi inutil, fiind mai scumpe decat un panou radiant care ar putea incalzi mai rapid o camera de dimensiuni mici.

CONVECTie VS ALTE tipuri de incalzire
CONVECTIE  RADIATIATIE  VENTILATIE
Spatii mari bun inadecvat ineficient
Spatii mici inadecvat bun bun
Portabilitate mediu ridicat ridicat
Zgomot scazut scazut ridicat
Fiabilitate ridicat scazut scazut
Pret mediu mici mici

Cum aleg un convector electric?

Cand vine vorba de alegerea unui convector electric, exista cateva variabile pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a face achizitia. Ce conteaza cel mai mult? Alege dimensiunea potrivita, functiile care te avantajeaza si fii atent la caracteristici astfel incat convectorul sa aiba un randament bun.

Dimensiunea convectorului electric

E foarte important sa alegi dimensiunea corecta bazandu-te pe spatiul din casa ta. Un aparat mult prea mare ar consuma prea multa energie, in timp ce unul prea mic nu va produce niciodata suficient de multa caldura. Atunci cand te hotarasti asupra dimensiunii, fii foarte atent la puterea de functionare a aparatului.

Cum stiu care este puterea potrivita pentru camera mea? Noi folosim un principiu dupa care recomandam oamenilor un anumit convector electric. Fiecare 100 Watti ai convectorului sunt suficienti pentru a incalzi 1 metru patrat. Spre exemplu, pentru o camera de 16 metri patrati vei avea nevoie de un convector electric de 1600 Watti.

Consumul energetic

In general, orice aparat electric de incalzire consuma energie electrica. Atunci cand cumperi, urmareste atent si consumul de curent. In timpul iernii, cand vei simti nevoia sa te folosesti de fiecare sursa de caldura, poti economisi destul de mult prin simpla alegere inteleapta a unui convector electric cu consum mic de energie.

Un prim pas spre economisirea de curent il reprezinta treptele de reglare a temperaturii. In cazul in care puterea maxima a convectorului nu iti este absolut necesara, nu te lasa limitat de absenta treptelor de temperatura si alege un model cat se poate de flexibil.

Functiile convectoarelor electrice

Cele mai moderne dintre ele vin cu o multitudine de functii care se vor dovedi de-a dreptul utile. Printre functionalitatile cu care cumparatorul s-ar putea intalni se gaseste si abilitatea convectorului de a oscila(distribuind mai bine caldura) sau termostatul.

Unele convectoare electrice pot chiar sa filtreze sau umidifice aerul sau sunt dotate cu functii de siguranta, printre care gasim si oprirea automata sau timerul care permite functionarea convectorului doar pentru o anumita perioada de timp selectata de utilizator.

Pretul convectorului

In cazul in care v-ati facut deja idei despre cat de scumpe credeti ca ar putea fi aceste convectoare electrice, va spunem ca nu aveti de ce sa va faceti griji. Stiind ce randament poate sa ofere un astfel de dispozitiv de incalzire, preturile pe care trebuie sa le platesti sunt destul de mici in raport cu calitatea lor.

Peste 90% dintre convectoarele electrice de pe piata au un pret cuprins intre 20 – 1000 de lei, in timp ce mai bine de 60% costa cel mult 500 de lei. Poti gasi cu usurinta un convector de aproximativ 300 de lei care sa fie capabil sa incalzeasca spatii chiar si de 20 – 25 de metri patrati.

Modelele mai scumpe pot avea diferite functii care sa limiteze pe cat posibil implicarea posesorului convectorului in activitatea dispozitivului. Preturile mai mare se datoreaza deseori prezentei unor functionalitati precum:

 • termostat digital;
 • trepte de temperatura;
 • protectie anti-inghet;
 • ventilator;
 • protectie supra-incalzire;
 • mod de economisire a energiei;
 • afisaj digital;
 • functii de siguranta;
 • protectie termica cu resetare automata;
 • protectie in caz de rasturnare;

ARTICOLE INFORMATIVE

2 Comentarii
 1. Raspunde
  Adrian
  noiembrie 9, 2017 la 3:21 pm

  Un convector de 500w cu termostat cit consuma pe luna

  • Raspunde
   Incalzim
   noiembrie 20, 2017 la 6:22 pm

   Sunt foarte multi factori de care depinde acest raspuns. Conteaza cat de bine este izolata casa, cati pereti exteriori are camera incalzita, in principiu depinde cat de repede se raceste si forteaza convectorul sa porneasca. Daca facem un calcul estimativ, un convector folosit constant la puterea de 500w ar consuma 500w / ora. Vom lua estimativ o durata de functionare de aproximativ 8 ore pe zi, deci 4KW pe zi. In 30 de zile(1 luna) convectorul va consuma 120KW. Dat fiind faptul ca 1KW costa 0.4 – 0.5 lei, vei plati 60 lei / convector / luna, in conditiile in care este utilizat timp de 8 ore zilnic.

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled