incalzire

CALORIFER ELECTRIC

CU SAU FARA ULEI

Despre calorifere electrice

Atunci cand aerul din camera incepe usor – usor a se raci, un calorifer electric este tot ceea ce ai nevoie pentru a incalzi rapid o camera fara a fi nevoit sa pornesti centrala termica si sa opresti fiecare calorifer anexat la aceasta doar pentru a incalzi respectiva incapere.

Pe langa faptul ca te ajuta sa-ti pastrezi locuinta calda si aerul sa fie placut atunci cand temperaturile scad la valori mult prea mici, caloriferul potrivit te poate scuti si de plata unor costuri mai mari la factura de caldura.

Nu sunt foarte multe tipuri de calorifere electrice pe piata, insa alegerea unuia care sa ofere randament, sa fie economic si sa nu aiba un pret mai presus de calitatea sa trebuie facuta doar in momentul in care sunteti la curent cu toate informatiile referitoare la aceste sisteme de incalzire.

Calorifer electric cu ulei sau fara ulei

Caloriferele sunt printre cele mai populare sisteme electrice de incalzire, fie ele cu ulei sau nu, fiind foarte benefice si utile oricarui utilizator. Aceste echipamente termice au fost realizate pentru a-ti face viata mai usoara si cat se poate de confortabila.

Nu conteaza carui scop sunt atribuite. Poti alege unul singur pentru incalzirea unei camere intr-un anumit moment sau poti opta pentru un numar mai mare de calorifere conectate direct la centrala termica a casei.

Poti transforma imediat o camera foarte friguroasa intr-una in care aerul este cald si se creaza un ambient placut. In acel moment vei constientiza cat este de efectiv, fiabil, portabil si economic pe perioade indelungate de utilizare.

Principiul de functionare al caloriferelor electrice

Mai jos iti vom arata caracteristicile fiecaruia dintre aceste doua calorifere electrice, urmand ca tu sa descoperi cat de diferite sunt ele ca si sisteme de incalzire. De asemenea, informatiile te vor ajuta sa stii care dintre ele va functiona mai bine in locuinta ta si se va plia mai usor pe asteptarile tale.

Cum functioneaza un calorifer electric pe ulei?

Acest calorifer detine un element responsabil de incalzirea sa situat la baza aparatului. Respectivul element incalzeste uleiul care circula prin interiorul caloriferului, prin conductele acestuia. Orice conducta ce ia contact direct cu uleiul cald se incalzeste la randul ei si radiaza temperaturi mari spre exterior.

Sunt si cele mai cunoscute si cumparate tipuri de calorifere electrice deoarece uleiul se pastreaza cald pentru o buna perioada de timp, pastrand astfel si temperatura constanta. Din aceasta cauza sunt mult mai utile si mai economice fata de un alt sistem de incalzire(convector electric, aeroterma sau panou radiant).

Cum functioneaza un calorifer electric fara ulei?

Asa cum sugereaza si numele, acest tip de calorifer electric nu contine ulei in interiorul sau. La fel ca celelalte aparate de incalzire, si acesta produce caldura pe baza puterii sale de functionare. Cu toate acestea, testele au aratat ca un calorifer electric fara ulei produce mai multa caldura intr-un timp mai scurt fata de unul cu ulei.

Acest test a fost realizat pe doua modele de calorifere electrice, unul cu ulei si unul fara, ambele avand aceeasi putere si au fost setate la aceeasi treapta de caldura. Au un principiu de functionare relativ asemanator cu al celor de mai sus, doar ca acea caldura generata nu incalzeste uleiul, ci pur si simplu circula prin conducte.

In ciuda faptului ca scutesti timpul si energia consumata pentru preincalzirea uleiului, caloriferul electric fara ulei se raceste mult mai repede, dat fiind faptul ca nu exista lichidul care sa se pastreze cald in interior si sa mentina temperatura ridicata.

Tehnologia caloriferelor electrice

N-a fost deloc greu sa intelegeti cam ce face fiecare dintre cele doua tipuri de calorifere de mai sus. Tehnologia lor este secretul care sta in spatele functionarii pe perioade indelungate a caloriferelor.

Tehnologia caloriferelor cu ulei

Probabil ca v-ati intrebat cum de uleiul caloriferului electric rezista asa de mult fara a fi schimbat. Aceasta ar fi una dintre intrebarile pe care multi (si-)o adreseaza: ce ulei foloseste un calorifer electric? Uleiul din interiorul unui calorifer este unul special, unul care reuseste in mod surprinzator sa nu se arda si sa nu fie nevoie de schimbarea sau umplerea rezervorului.

Acest ulei al caloriferelor electrice se numeste ulei hidroizolant de transformator. Nu e nevoie de mentenanta pentru caloriferele pentru ulei si nu esti niciodata pus in situatia de a te confrunta cu riscurile asociate flacarilor sau gazelor nocive.

E foarte important si satisfacator sa stii ca te ve bucura de caldura degajata de aparat chiar si atunci cand ai oprit alimentarea electrica a sa. Acest lucru contribuie la eficienta energetica a echipamentelor electrice din casa ta.

Termostatul iti permite sa-ti personalizezi setarile caloriferului in functie de temperatura din camera. Pur si simplu setezi temperatura pe care o doresti in camera si caloriferul va functiona doar atunci cand valoarea termica a aerului din incapere scade sub cea setata de tine pe termostat.

Un calorifer electric cu ulei, de asemenea, nu are nevoie de vreun proces complex de instalare. Se comporta exact ca orice alt electrocasnic pe care il cumperi. Pur si simplu il bagi in priza, il pornesti, reglezi temperatura si il lasi sa isi faca treaba.

Ce-i drept, dureaza putin pana ce uleiul se incalzeste, mai ales daca a  fost lasat sa se raceasca complet. Totusi, nu va dura foarte mult si incaperea se va incalzi rapid de indata ce temperatura caloriferului creste.

Tehnologia caloriferelor fara ulei

Intr-un timp foarte scurt temperatura ridicata, care in mod normal ar fi ajuns sa incalzeasca uleiul, parcurge conductele caloriferului si incalzeste direct structura metalica a sa. In acest mod camera va ajunge sa se incalzeasca extrem de rapid.

Desi nu retine caldura la fel de bine precum cele cu ulei, tehnologia iti ofera avantajul de a tine caloriferul mai putin timp pornit, economisind astfel energie. S-a demonstrat faptul ca acestea sunt cu cel putin 30% mai eficiente fata de celelalte sisteme de incalzire.

Tehnologia fara ulei este foarte sigura si prietenoasa cu mediul inconjurator, folosind un material care este complet reciclabil. De obicei, aceste calorifere electrice fara ulei au o durata de viata foarte mare si sunt extrem de eficiente in calitatea lor de echipamente de incalzire.

Concluzie – caracteristici generale

Mai sus v-am spus in detaliu cam ce face fiecare calorifer electric in parte, urmand ca acum sa va subliniem doar caracteristicile care va intereseaza cu adevarat.

Caloriferele cu ulei:

 • retin foarte bine caldura;
 • au un design modern;
 • produc suficienta caldura incat aerul sa fie cald si placut;
 • sunt silentioase;
 • pot fi montate si pe perete(unele);
 • ofera randament si sunt economice;
 • sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni si forme;
 • sunt fiabile si simplu de utilizat;

Caloriferele fara ulei:

 • sunt silentioase;
 • au un design robust;
 • sunt portabile si usor de manevrat;
 • au greutate redusa;
 • incalzesc foarte rapid si eficient o camera;
 • utilizeaza tehnologia de functionare fara ulei;
 • folosesc componente prietenoase cu mediul inconjurator;
 • multe modele sunt controlate inteligent printr-un ecran electronic;

ARTICOLE INFORMATIVE

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled