incalzire

AEROTERMA ELECTRICA

INCALZIRE RAPIDA SI SIGURA

Aeroterma: informatii generale

Anumite camere dintr-o casa nu sunt incalzite suficient, sau sunt zone mai izolate, precum garajul, unde sistemul central de incalzire din locuinta nu ajunge. Abia atunci stii ca e cazul sa iti iei o aeroterma si s-o folosesti.

Cum functioneaza o aeroterma

O aeroterma este un aparat cat se poate de simplu, care incalzeste o camera care necesita un surplus de caldura fata de cea generata de sistemul central de incalzire(centrala termica) din locuinta. Un element de incalzire situat in interiorul aparatului, de regula realizat din placute ceramice si aluminiu sau simple rezistente metalice, folosesc energie electrica pentru a se incalzi, urmand ca acea caldura sa fie degajata in camera.

Aerul cald iese prin partea din fata a aerotermei, prin acele grile, fiind distribuit in camera cu ajutorul unui ventilator. Practic, aerul rece intra in dispozitiv, este incalzit si trimis inapoi in incapere. Fiind un proces ciclic de convectie in care aerul rece este inlocuit de cel cald, camera se incalzeste destul de rapid.

Aeroterma poate fi considerat un aparat de incalzire prin convectie, deoarece foloseste acest principiu de functionare. Daca vrei neaparat sa incalzesti un spatiu rapid, atunci aeroterma est una dintre cele mai bune solutii.

Functiile unei aeroterme

In general, o aeroterma poate avea functii mult mai complexe decat alte tipuri de aparate de incalzit. Pot fi atat de simple incat sa aiba un singur buton pentru pornire, respectiv oprire, insa pot ajunge sa aiba o structura atat de complicata incat sa aiba chiar si un termostat incorporat, trepte de temperatura, de viteza sau timer.

Aerotermele scumpe pot avea nu doar functii, ci si telecomanda pentru a permite utilizatorilor sa schimbe setarile de la distanta. Cele mai bune aeroterme pot avea urmatoarele functionalitati:

  • termostat programabil;
  • timer;
  • telecomanda pentru reglarea setarilor;
  • trepte de temperatura si viteza de miscare a ventilatorului;
  • oprire de urgenta;
  • functie de oscilare;

Consumul energetic al aerotermelor

Costurile de functionare ale unei aerotermpe pot varia in functie de dimensiunea dispozitivului si de puterea de functionare. Aceasta putere poate fi cuprinsa intre 500 – 3000W, cea mai mica valoare din acest interval fiind adecvata aerotermelor capabile sa incalzeasca doar un spatiu mic din imediata apropiere a dispozitivului.

O aeroterma a carei putere depaseste valoarea de 2000W poate incalzi fara probleme o camera de dimensiuni medii. Cu cat aparatul are mai multa putere, cu atat mai multa energie electrica va consuma pentru a putea functiona.

Setarile si functiile pot avea impact asupra costurilor de functionare. Utilizarea aerotermei pe perioade mari de timp sau setarea temperaturii la o treapta mai mare te poate costa destul de mult. Spre exemplu, o aeroterma de 2000W folosita la capacitate medie va avea un consum de 1kWh.

Avantajele si dezavantajele unei aeroterme

Aerotermele au mai multa putere decat aparatele de incalzire cu ulei sau cu infrarosu. Acestea incalzesc o camera mai repede decat un calorifer electric cu ulei si transmit caldura direct in aer, nu incalzesc obiectele(asa cum face un panou radiant cu infrarosu).

Totusi, ventilatorul din interiorul unei aeroterme sta in spatele unui capac din plastic si este relativ imposibil sa ajungi la el pentru a-l curata. In momentul in care se acumuleaza praf pe ventilator si pornesti aeroterma, aceasta va emite un miros de arsura.

Aerotermele sunt si printre cele mai ieftine tipuri de aparate electrice pentru incalzirea locuintei. Au un design foarte simplu si folosesc mai putine componente. Cu toate acestea, miscarea ventilatorului face ca aeroterma sa fie putin zgomotoasa.

Aeroterma este una dintre cele mai bune solutii cand vine vorba de o sursa suplimentara de incalzire a unei camere mari. E o metoda excelenta pentru a conserva energia electrica, deoarece acest tip de aparat permite incalzirea unei singure incaperi, ceea ce inseamna ca nu vei pierde caldura prin camerele pe care nu le-ai fi folosit.

Prin simpla reglare a termostatului la cel mai mic nivel termic posibil, acela la care temperatura sa fie peste nivelul inghetului si folosirea aerotermei pentru a incalzi acea camera pe care o frecventezi cel mai mult, costurile lunare pot fi reduse considerabil.

De asemenea, din moment ce o aeroterma poate fi usor transportata dintr-o camera in alta, o poti vedea ca pe o sursa portabila de caldura pe care sa o adaptezi pentru a asigura confortul in orice zona din casa.

ARTICOLE INFORMATIVE

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled